sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 eli pikkurillistä vähäsen



 Lastenkulttuurijulkaisu Tyyris Tyllerön runsas, lähes satasivuinen kaksoisnumero kerää kansiensa väliin viime vuoden ja tämän vuoden alun tärkeimmät tapahtumat, palkinnot, tunnustukset. kirjalajien kiinnostavimmat tykitykset, mutta myös paljon kommentointia kentän tekemisistä, opetusministeriön erilaisista hankkeista ja niiden arvioinneista. Katsaukset ovat tarpeellisia moneen eri tarkoitukseen – kukapa muistaisi kaikki ehdokkaita, palkittuja muista hienoista lastenkirjoista puhumattakaan? Oman lukunsa saavat vielä hengissä olevat muutamat lasten ja nuorten itsensä arvottamat tunnustukset. Joskus tuntuukin, että niin julkisuutta kuin myyntiä määräävät suhteettoman kapeasti vain harvat esille nostetut tekijät ja trendit, joista leivotaan oikeastaan lukemista suurempia ilmiöitä.
    Vaikka opetusministeriön kulttuurilehtilautakunta teki voitavansa pudottaakseen Tyyris Tyllerön muurin harjalta, se ei lopullisesti onnistunut määrärahoihin kajoamallakaan. Miltähän olisi jäsenille maistunut lastenkulttuurimunakas – toivottavasti hyvin kitkerältä. Nyt saatoimme lähettää heille kuitenkin ei niin viimeistä paria uunista ulos. Hiukan jäi kaivelemaan suhtautuminen lastenkulttuuriin ja ylipäänsä tuen määritelmien yhtäkkinen rukkaus selkeästi perustelematta.

   Lasten tietokirjallisuutta Tyllerössä luonnehditaan viime vuodelta kohtuulliseksi tasoltaan, mutta edelleen kotimaisuusasteeltaan vaatimattomaksi. Nyt tuntuu siltä, että myös sillä puolella on syksyllä tiedossa parannusta.

Ennakkotietoja alkaa tihkua

   Viimeksi ihastelin Schildtsin ja Söderströmin kiinnostavan tuntuista syksyn lastenkirjauutuuksien luetteloa. Kun Otavakin pani oman lusikkansa soppaan, syksyllä on mukavaa odoteltavaa. Itsenäisyyden juhlavuosi 2017 piristää esimerkiksi Otavan tarjontaa paksulla Suomen lasten Suomella. Tekijänä on mainio Kirsti Manninen, joka miettii, mikä tekee Suomesta Suomen? Tietokirjassa on ainakin kaksi näkökulmaa: toinen on ulkosuomalaisten silmin nähtyjä piirteitä, toinen suomalaisten juurien ja nykyisyyden tarkastelu historian merkkipaalujen, tieteen ja taiteen huippujen sekä urheilusaavutusten kannalta. Kuvittajana on varsin nopeasti suosituksi tullut Carlos da Cruz, jonka tyylin tunnistaakin jo monesta kuvakirjasta. Siihen kuuluvat puhekuplat, laajat perspektiivit ja humoristinen ote. Kirjaa täytynee verrata aikaisempiin luotauksiin, mm. Tatun ja Patun Suomeen.

Martti Lintusen kuvat ryydittävät Meidän perhettä.
    Näitä yli 10 000 tarinan tietokirjoja ei näytetä vieläkään kuopatun lopullisesti, vaan yrityksiä riittää, mm. Supertietokirja ja yli 10 000 kuvan löytöretki. Tietoa voi kaivella myös Reuhurinteen erilaisista tukikirjoista, Suomen lasten luontokirja saa ansaitsemansa uuden painoksen, päiväkotielämää kuvataan ja Mauri Kunnas kehottaa muodikkaasti suuntaamaan katseet vanhempiin sukupolviin: nyt voi Isovanhempien kirjaan tallentaa heidän elämänsä käännekohtia – miksi he saivat sellaiset nimet kuin saivat? Muuten: merirosvot ovat taas in – nyt mukaan saapuu Aki Ollikaisen versio Merirosvo Morganista ja matruusi Hulkkosesta. Nämä ovat kuitenkin lastenrunoja! Linda Liukaskaan ei jätä koodejaan rauhaan, vaan nyt Ruby putoaa tietokoneeseen ja logiikkaporttien labyrinttiin. Toivottavasti hän – ja pieni/iso lukija selviävät sieltä kovalevy ehjänä…

Pieniltä kuuluu isosti

    Mutta onkohan niin, että pienten laatukustantajien puolelta on kuitenkin tulossa ja jo tarjolla monivivahteista tietoa sieltäkin? Pieni Karhu julkaisi jo Katri Vuorisen, Tiina Eskolan ja Martti Lintusen juonellisen ”esittelykierroksen” eli Meidän perheen, missä karanneen koiran takaa-ajossa samalla tutustutaan todella monenlaisiin perheisiin monilapsisista vammaisperheeseen, adoptioperheestä pakolaisperheeseen tai kahden kulttuurin perheeseen. Lintusen valokuvat ovat kuten aina mainion ilmaisevia ja erilaisia tunteita ja yksityiskohtia sisältäviä – niiden ja tekstien ja tapahtumien kautta kirjasta on keskusteltavaa moneksi kerraksi.

      Meillä on Viisas elämä-kustantamo, jonka Pikkurillin käsikirja on sekin Vuokko Hurmeen kertomana ja Sanna Pelliccionin kuvittamana raikkaasti erilainen tietokirja lapsista lapsille – ja vanhemmille, koska tärkeää ja olennaista tietoa sijoitetaan ovelasti lapsen kehityskulkujen mukaan. Läpikäyvänä punaisena lankana on hienosti lapsen oikeus tietoon ja oman elämänsä hahmottamiseen. Tekijät kertovat, että kirjassa on erikoisia lukuja, hupsua tietoa ja mielenkiintoisia kysymyksiä. Juuri niin: kysymyksistä kasvaa lisää oivallusta – esimerkiksi syntymästä tai tyttönä ja poikana olemisesta.
   Ja onhan meillä tämä Sanoma Pron moniaalle ulottuva tietoverkosta, mistä voi poimia ihan lähelle tulevaa tietoa päiväkotilasten arjesta. Kerttu Ruuska kertoo lastentarhanopettajan tietämyksellä oivaltavan hauskasti Elsan ja Laurin tärkeistä hetkistä. Samalla annetaan perustietoa käsiteltävästi asiasta: Elsa ja Lauri matkustavat, Elsa ja Lauri juhlissa Nadja Sarellin vauhdikkaasti kuvittamina.

    Meillä on Myllylahti, joka tuotti Laura Ertimon ja Satu Kontisen Yön, kirjan unesta ja pimeän salaisuuksista. Mustavalkoinen komeankokoinen kirja on vetävä sekin: mikä oikeastaan on yö? Mitä pimeässä tapahtuu? Miksi pitää nukkua? Mitä unet ovat? Tiedon ja tarinan välistä löytää kivoja tietoiskuja vaikkapa silmän toiminnasta tai tähtien tutkimisesta. Tässäpä erilainen tietokirja – tai ainakin tieto on pakattu kuvallisesti monivivahteiseen muotoon, jopa psykedeelisiin väliaukeamiin.
   Kun vielä tässä odotellaan Lasten keskuksen kuuleman mukaan isompaakin panostusta tietoon ja Tammen ja WSOYn vaihtoehtoja, on jo vesi kielellä… Olisiko jonkinlainen pieni notkahdus lastenkirjallisuudessa hiljalleen ohi ja lasten tietokirjallisuuskin nostamassa tietoa turuille?
   
Lastenkulttuurijulkaisu Tyyris Tylleröä voi muuten parhaiten tukea pysymään tuolla muurin harjalla tilaamalla – itselleen, lahjaksi ja kertomalla kavereille. Vuosikerran hinta on toimituksesta tilattuna juuri nyt 25 euroa ja mukaan voi saada mielenkiintoisen lastenkulttuuria käsittelevän yllätysopuksen. Ota yhteyttä sähköpostitse vaide@netti.fi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti